Sprey Poliüretan, havadaki nem ile kürleşip anında genleşen, dolgu olarak da kullanılabilen çift komponentli yalıtım malzemesidir. Esnek bir yapısı olan sıkma Poliüretan Köpükler başta her türlü boşluk doldurma uygulamalarında, ses ve ısı izolasyonunda ve yangına karşı izolasyon amaçlı kullanılmaktadır. Poliüretan köpük uygulandıktan sonra havadaki nem ile hızlıca reaksiyona girer ve anında genleşir. Ayrıca uygulandığı yüzeylere güçlü bir şekilde tutunma özelliği vardır.
Poliüretan Köpük sistemi, eski ve yeni yapılarda son teknolojik ekipmanlar ile uygulanan en iyi ısı yalıtım sistemidir. Uygulama yüzeyine yüksek basınçlı bir makine ile püskürtülen sıvı poliüretan derz boşluğu bırakmayan kaplama yeteneği ile, kısa bir zamanda kendi hacminin yaklaşık 40 katı kadar genişleyerek yüksek seviyede izolasyon sağlayan bir yalıtım malzemesidir.
Sıkma köpük olarakta telaffuzu yaygındır. Poliüretan, Alman bilim insanı Otto Bayer tarafından 1937 senesinde keşfedilmiş olup ısı yalıtımı işlerinde, boşlukların doldurulmasında, ses yalıtımında ve de pasif ateşten koruyucu olarak kullanılabilir. Sıkma köpük ülkemizde genel olarak, ses ve ısı yalıtımı amacı ile uygulanır. Profesyonel ekip üyeleri, özel ekipmanlar ve izolasyon araçları ile söz konusu yüzeye sıkma şeklinde uygulanan yalıtım türlerindendir. Her türlü yüzeye kolayca uygulanabilir ve yüksek ısı koruması sebebi ile yaygın olarak kullanılan ürünlerdendir.
Sıkma köpük ses ve ısı yalıtımı özelliğiyle sahip olması sebebi ile enerji tasarrufu imkanı sağlar. Elektrik tesisatları, pencere ve kapı montajı, soğuk ve sıcak su borularının korunması ve izole edilmesi gibi alanlarda Sprey poliüretan köpük tercih edilmektedir.
Özellikleri :
Poliüretan Köpük soft sarı renge sahip sahiptir.
Hava ile temasında süratle sertleşip son şeklini almaktadır.
Geniş kullanım alanına sahiptir. Birçok yüzeye mukavemetle tutunur.
Poliüretan köpük hem sürdürülebilirlik için hem de gelecek kuşaklara bırakmak ile sorumlu olduğumuz dünyamızı, yaşam alanlarımızı korumak için tercih edilebilecek en organik, çevre dostu yalıtım ürünüdür. Poliüretan köpükler ile sürdürülebilir enerji tasarrufu yaparak çevremize fayda sağlayabiliriz. Poliüretan köpükler, dünyamızın doğallığını, doğal kaynaklarımızı korumamıza olanak sağlar. Bir yapının poliüretan köpük ile izole edilmesi ısı, su ve ses tasarrufuna yardımcı olurken aynı zamanda da yanmazlık, tutuşmazlık özelliği ile de olası herhangi bir yangın durumunda önlem niteliği taşır. B1 ve B2 yanmaz sınıfına ait olan poliüretan köpük tutuşmaz ve yanmaz niteliği ile ateşin büyümesini ve yürümesini engellemiş olur.
Sprey poliüretan köpük genellikle inşaat ve yapı işlerinde birçok farklı alanda kullanılmaktadır. En yaygın kullanım alanı ısı yalıtımıdır. Poliüretan köpük, boşlukları doldurmada, ses yalıtımında, ısı yalıtımında kullanılır. Alev koruyucu özelliğe sahiptir. Nem ve rutubet önleme niteliği taşır.
Sprey poliüretan köpük izolasyonu, gerek evlerimizdeki gerek ticari mekanlarımızdaki yalıtımlar için üst düzey çözüm yollarından biridir. Sprey poliüretan köpük ile yalıtım yöntemi günümüzün halihazırdaki en faydalı en verimli enerji tasarrufunu sağlayan ısı yalıtımı malzemesidir. Sprey poliüretan köpük ile iş yerlerinizin, evlerinizin kısaca yapılarınızın sıcaklığını sabit tutmasının ortalama maliyetin %30 veya daha fazla azaltabilir. Kusursuz hava sızdırmazlık özelliğine bulunmaktadır. Esnekliği sayesinde sprey poliüretan köpük işyerinizin ve yaşam alanlarınızın içerisindeki havanın dışarıya kaçırılmasına engel olmak için duvarlardaki çatlakların içini doldurur. Bu tip yalıtımlar ile enerji verimliliği, sıcaklık soğuk kontrolü, gürültü ses kontrolü, nem rutubet kontrolünü sağlamada etkili rol oynar.
Sprey poliüretan köpük uygulaması uzman uygulama ekibi tarafından püskürtme makinaları ile yüksek basınç ile yapılır. Sprey poliüretan istenilen kalınlıkta ayarlanabilmektedir. Sıvı olarak püskürtülen poliüretan, zemine mukavemetle tutunur ayrıca bir yapıştırıcı ürüne ihtiyaç duyulmaz. Poliüretan Köpük uygulamasından sonra, köpüğün üzerine ekstra bir işlem yapılmak istenirse 24 saat poliüretan köpüğün olgunlaşması ve içersin de ki reaksiyonun komple bitmesi için beklenmesinde fayda vardır. Uygulama sonrası gerekli temizlik büyük bir özen ile yapılır ve proje teslim edilir.
gibi alanlarda Sprey Poliüretan kullanılmaktadır. Bunlar arasında ihtiyacınız olan yoksa, müşteri temsilcilerimiz ile iletişime geçebilirsiniz.
Sprey Poliüretan günümüzde dünyada kullanılan en verimli ısı yalıtımı ürünüdür. Ayrıca Sprey Poliüretan yalıtım uygulaması için harcanan zaman açısından da diğer ürünlerle kıyaslandığında oldukça avantajlıdır.
Poliüretan köpük tüm yapısal boşlukları ve çatlakları en iyi şekilde doldurur.
Uygulama, makine sistemi, ham madde pompaları ve hortumları bulunan mobil sistem ile gerçekleşir.
Püskürtülen poliüretan köpük malzeme yüksek tutunma özelliği ile uygulama zeminine yapışarak eksiz tek parça yalıtım sağlar.
Yüksek basınçla püskürtülerek uygulandığı için en ufak gözenekleri dahi doldurur.Hammadde hali sıvı olan köpük kısa sürede reaksiyona girer, genleşir ve sertleşir.
Yapılarda uygulama yerleri çatı, teras vb. gibi alanlardır. Poliüretan sert köpük uygulanacak zeminin kuru, yağsız ve püskürtme için uygun olup olmadığı kontrol edilir.
Böylelikle püskürtülen poliüretan köpük malzeme yatay, dikey her türlü zemine %100 yapışır.
İnsanlık olarak yüzyıllardır tüketim hayatımızın bir parçasıydı ancak son yıllarda tüketim seviyesini ileri boyutlara taşımaya başladık. Böylece yaşadığımız gezegenin karşı karşıya kaldığı üç kritik konu meydana geldi. Bunlar; küresel ısınma, enerji tasarrufu ve daha kaliteli yaşam alanlarına duyulan ihtiyaçtır.
Doğamızı korumak için yaşam alanlarımızda nelere dikkat etmeliyiz?
Karbondioksit emisyonlarını ve mevcut yapılarda enerji tüketimini nasıl azaltabiliriz?
Nüfus artışına bağlı olarak artan yerleşim planlarının enerji talebini nasıl sağlarız?
Bu sorunların çözümü için uzun vadede uygulanması gereken belirli düzenlemelere ihtiyaç vardır. Hem sürdürülebilirlik adına hem de gelecek nesillere bırakacağımız yaşam alanlarını koruyabilmek için bazı önlemler almalı ve görev haline getirmeliyiz. Poliüretanlar ile sürdürülebilir enerji tasarrufu sağlayarak bu sorunları en aza indirgeyebiliriz. Çünkü poliüretanlar, gezegenimizin doğal kaynaklarını korumada önemli bir rol oynamaktadır. Poliüretan köpük kullanımı; ses ve ısı yalıtımı sağladıkları için enerji tüketimi sağlarken doğal kaynaklarımızı korumaya yardımcı olurlar. Normal bir binanın poliüretan sıkma köpük ile yalıtılmasında ısı tasarrufu sağlanırken yanmazlık özelliği ile de yangın önlemi alınmaktadır. B1 ve B2 yanmaz sınıfına giren poliüretan köpükler yanmaz ve tutuşmaz özelliği ile birlikte ateşin ilerlemesini de engeller.
Sektör de sıkma köpük olarak da uygulama çatıların çoğunda kullanılan sıkma köpük poliüretan uygulaması binaların nem ve rutubet oluşumunu anında engelleyerek kusursuz bir yalıtım sağlar. Püskürtme köpük yani sıkma köpük uygulaması ek yeri barındırmaz bundan dolayı da ısı köprüleri oluşumunu engeller .
Günümüzde sıkma köpük uygulaması gerek fiyatları olsun gerekse kalitesi olsun en çok tercih edilen çatı ısı yalıtımı uygulamalarında tercih edilen uygulamadır. Mobil araçlarlar ile yerinde imalat esasına dayanarak uygulanan poliüretan sıkma köpük çatı araları, bodrum katları, ters tavan dublex daireler, trapez ve atermit çatılar gibi bir çok alanda ısı yalıtımı amacıyla uygulanmaktadır .
Sıkma köpük (poliüretan) uygulaması yüksek basınçı mobil poliüretan sprey köpük araçlarıyla püskürtme yöntemiyle yüksek ısılarda uygulanır. Poliüretan sprey köpük uygulaması ile sıcak, soğuk ve terleme sorunlarınız anında ortadan kalkar. Isıtılan çatılarda ahşap çatı kaplaması ( OSB, kaplama tahtası vb.) altında sıkılarak uygulanan köpük uygulaması çatı, konstrüksiyon boşluklarının arasını ve çatı köşe noktalarındaki hava boşluklarını tam olarak doldurarak kusursuz bir ısı ve ses yalıtımı sağlar.
Ahşap ev
Fabrika ve endüstriyel alanlar
Binaların çatı ve zeminleri
Pipetli olan; İnşaat firmaları tarafından sık kullanılan en çok satılan köpük tipidir. Teneke şeklinde yanında pipetiyle beraber verilir. Genleşme oranı %200-%250 civarındadır. Tabanca ile uygulanan çatı ve tavan köpüğüne göre genleşme oranı daha yüksektir. Büyük boşlukların doldurulmasında kullanılır. İçerik olarak sprey poliüretan köpükle aynı malzemeyi arındırır. Sadece genleşme oranında farklılıklar vardır.
Tabancalı olan; Profesyonel kullanım için uygundur. Genleşme oranı %50-%60’dır. Buda dar boşlukları doldurmada kullanım sağlar. Zira sıkıldıktan sonra fazla şişme yapmayacaktır. Sadece uygulama malzemesi bakımından poliüretan köpükten ayrılır. İçerik olarak poliüretan köpükle aynı malzemedir.Tabancalı olan çatı ve tavan köpüğü olarakta kullanılmaktadır.
Kullanım alanları poliüretan köpükle aynı olmakla birlikle kısaca sayarsak kapı, pencere, havalandırma boruları, kapatılması gereken su tesisatları, bacalar ve klimatik ünitelerin çevrelerini yalıtmak vs. gibi birçok alanda kullanılabilir. Isı yalıtımı yapılmak isteniyorsa sert köpükler tercih edilmelidir. Düşük sıcaklıklarda -25 dereceye kadar kusursuz ısı yalıtımı sağlamaktadır. Bununla birlikte doğru şekilde uygulanan köpüğe su zarar veremez. UV ışınlarına maruz kalmadığı sürece yapının ömrü kadar kullanım sağlar. UV ışınları yapısını bozarak deforme eder. Nem, ıslaklık, rutubet ve terleme yapmaz. Böceklenme yapmaz. Süs havuzu, dış mekân, dekoratif malzemelerin birbirine tutturulmasında, evin bazı bölgelerine su sızmasını engellemek için, antenlerde uzun ömürlü ve su yalıtımı konusunda çözüm sağlar. Yangına dayanıklıdırlar. Yanmalara karşı 217dk direnç gösterir. Ayrıca uygulandıktan sonra taşma yaparsa kesilebilir, zımparalanabilir, üzerine sıva yapılıp duvar görünümü verilebilir.
Sıkma köpük adını duyunca farklı bir malzeme olduğu düşünülebilir fakat kendisi sprey poliüretan köpüğün ta kendisidir diyebiliriz. Sprey poliüretan köpük ile sprey köpük içeriği aynı olmakla beraber sadece kullanım kolaylığı açısından ayrışmaktadırlar. Biri büyük tüplerle uygulanırken diğeri basit küçük tüpler ile kolay uygulama sağlamaktadır. Sprey köpük kullanım açısından hafif, küçük inşaat işlerinde kullanılabilen poliüretan köpük içeriği taşıyan malzemedir. Poliüretan köpüğün kolay ve pratik kullanım için küçük kutulara basılmış hali de diyebiliriz. Sıkma veya püskürtme köpük dediğimiz malzeme de poliüretan köpük içerikli, daha büyük alanlarda ve profesyonel olarak kullanımı sağlanabilen üründür. Her ikisi de ısı nem su ve yangın yalıtımı sağlamaktadır. Hiç bu konularda bilgisi olmayıp araştırma yapanlar sıkma köpük, püskürtme köpük, poliüretan köpük, sprey köpük gibi değişik isimleri duyunca hepsi farklı bir malzeme sanmakta ve kafaları karışmaktadır. Bu isimlerin hepsi şu an yalıtımda bir yıldız olan, %100 yalıtım sağlayan poliüretan köpüktür diyebiliriz.
Dünyada şuan en çok tercih edilen sprey köpüğün en büyük avantajı ısı köprüsü oluşturmadan tam ısı verimi sağlaması ve B2 alev almazlık belgesine sahiptir. Bu uygulama için ödeyeceğiniz ücreti 1 - 2 yıl gibi kısa sürede doğalgaz faturalarınızdan amorti edeceksiniz. Ömürlük yalıtım diye adlandırdığımız sıkma köpük bir defa yaptırarak gelecek nesillere miras bırakabilirsiniz. Mobil araçlarımız sayesinde yerinde hizmet vererek hızlı ve güvenilir bir şekilde siz değerli müşterimize hizmet vermekteyiz. Sizlerde çatı ve tavan köpüğü teknolojisinden yararlanmak veya bilgi almak için bizimle iletişime geçebilir detaylı bilgi alabilirsiniz.
Poliüretan bir polimerdir. Organik bileşenlerin oluşturdukları bir tür maddedir. Farklı türlerde poliüretanlar vardır. Ama bunların çoğu yüksek sıcaklıkta erimeyen özelliklere sahiptirler. Yüksek sıcaklıklarda bile katı formlarını korumaya devam ederler. Ama tabi ki sıcakta eriyen cinsleri de bulunmaktadır. Hayatımızın neredeyse her alanında karşımıza çıkmış olan bu malzeme bize büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Gündelik hayatımızda karşımıza daha çok köpük formda ki poliüretanlar çıkmaktadır. Bu yüzden ismini daha çok poliüretan köpük olarak duyabilirsiniz.
Poliüretan köpük, bütün boru sistemlerinde -200°C ile +140°C arasında ve mineral yünlü olarak da +315°C ye kadar kullanılabilen, üstün bir ısı izolasyon malzemesidir. İklim şartları ve hava sıcaklıklarına göre bazı bölgelerimizde izolasyon kalınlıkları 10 ila 20 mm arttırılarak uygulanmaktadır.
Poliüretan su yalıtımını belli bir zaman kapalı hücre yapısından dolayı absorbe eder. Su yalıtımı malzemesi olarak değil, ısı yalıtım malzemesi olarak kabul edilir.
Sıvı olarak püskürtülen poliüretan çok kısa sürede reaksiyona girer, genleşir ve sertleşir. Ek yeri olmayan, ısı köprüsü oluşmayacak komple bir yalıtım sağlanmış olur.
Dış cephe malzemeleri ciddi ısı değişimlerine maruz kalmaktadırlar.Bu nedenle farklı atmosferik şartlarda boyutsal kararlılıklarının stabil olması gerekmektedir.Poliüretan -30*C +70*C arasında hiçbir genleşmeye maruz kalmamaktadır. +70*C den itibaren ısıl genleşme katsayısı (1/K) 147X10-6 olarak ölçülmüştür.Bu değer +70*C den sonra malzemenin en ve boyda %2 oranında bir boyutsal değişime maruz kaldığını göstermektedir.Bu durumda derz ve fuga uygulaması yapılmaktadır.
Mekanik özellikleri:
Basma dayanımı: Poliüretan basma dayanımı en yüksek malzemelerden biridir.Malzemenin toplam kalınlığının %10 u kadar bir deformasyon oluşuncaya kadar direnç gösterdiği basma dayanımı=516 kpa=5160 kg/kuvvet/m2 dir. Esneklik modülü: 160kg/m3 yoğunluğundaki Poliüretanın esneklik modülü 3000-3500 kpa olarak test edilmiştir.
TS 825 ısı yalıtım yönetmenliği standartlarına göre yapılan testlerede, 160 kg/m3 yoğunluğundaki Poliüretan kaplama malzemesinin ısıl iletkenlik değeri λ =0.0242 W/mk olarak ölçülmüştür.Bu değer, ısı yalıtım amaçlı kullanılan diğer tüm malzemelere göre ölçülen en düşük ısı iletkenlik değeridir. Sıvı olarak püskürtülen poliüretan çok kısa sürede reaksiyona girer, genleşir ve sertleşir. Ek yeri olmayan, ısı köprüsü oluşmayacak komple bir yalıtım sağlanmış olur.
Poliüretan köpükler özellikle yapı ve inşaat işlerinde çok farklı alanlarda kullanılır. Daha çok yalıtım için tercih edilen kısaca PU köpükler diyebileceğimiz poliüretan köpükler, boşlukların doldurulmasında, ses yalıtımları için, ısı yalıtımı işlerinde ve ateşten koruyucu olarak da kullanılır. Günümüzde artık yapıların, yalıtımının olmadan yapılması neredeyse imkansız. Bu yüzden de inşaatların yani yapılacak olan yapı ve binaların öncelikli yalıtım malzemeleri poliüretan malzemelerdir. Poliüretan köpükler elle uygulanan tüplerin içerisinde bulunur farklı yapıları vardır ve en fazla kendi hacminin 30 katına kadar genişleyen yapıdadırlar.
Poliüretan köpükler duvarların arasındaki çatlakları, boşlukları, kırıkları aynı zamanda kapı ve pencereler takıldığı zaman açıkta kalan hava boşluklarını doldurmak için kullanılan malzemedir. Bu gibi boşluk doldurma işlemleriniz için standart PU köpükleri tercih edebilirsiniz. Herkesin kolaylıkla kullanabileceği bir malzeme olan Poliüretan köpükler daha çok küçük boşluklar için tavsiye edilir. Tabancaya benzeyen aparatı ile kullanımı oldukça basit ve pratiktir. Su sızdıran bir tavanınız var ise eğer usta çağırmak gerekmiyorsa siz kolaylıkla poliüretan köpük ile sızıntıyı engelleyebilirsiniz.
Isı yalıtımı ve hava geçirmez özelliği ile ısıyı içeriye hapsettiğinden dolayı bütçenizin dostu olan bir malzemedir poliüretan. Mesela pencere ve kapılar takılırken mutlaka az da olsa boşluklar kalır ve bu boşlukları poliüretan köpük ile kolaylıkla doldurabiliriz. Küçük boşluklar olsa bile ağır hava koşullarında ısıyı etkiler. PU köpükler uygulandıktan sonra genleşir ve harika bir şekilde yapışarak sabitlenir bu özelliği sayesinde de hava geçirmez. İzolasyon için özel olarak üretilen poliüretan malzemeleri yapı marketleri gibi yerlerden kolaylıkla temin edebiliriz. PU köpüklerin düşük hava geçirgenliği özelliği sayesinde özellikle iç mekanlarda kışın daha sıcak yazın ise içerisini daha serin tutar. Bu durumda yakıt masraflarını otomatik olarak azaltmamıza destek verir.
Sık Köpük Poliüretanlar, kalıplar içerisinde bazı kimyasallar ile oluştuğundan dolayı diğer plastiklerden farklıdır. Sıkma Köpük Poliüretan tabanlarının iç yapıları böyle gözenekleri olan süngerimsi süngeri andıran bir yapıya sahiptir. Bundan dolayı da kendi ağırlıkları bayağı düşüktür. Bu özelliklerinden dolayı kalın tabanı olan ya da dolgulu tabanlarda rahatlıkla kullanılabilmektedir. Yüksekliği ne kadar olursa olsun hafif yapısı sayesinde rahatlıkla kullanılabilir