whatsapp

whatsapp




Anasayfa Uygulama Isı Yalıtımı Spreyman Poliüretan Köpük Nedir ?

Spreyman Poliüretan Köpük Nedir ?

 

Sprey köpük, birbirleriyle karıştırıldığında reaksiyona giren ve yerine püskürtüldükten sonra sıvı hacminin
30-60 katına kadar genişleyen iki malzeme, izosiyanat ve poliol reçine tarafından oluşturulan kimyasal bir üründür. Bu genişleme, yalıtım ürününün şeklini oluşturan ve neredeyse hiç hava sızması olmayan yüksek bir ısı yalıtım değeri sağlayan poliüretan köpük oluşur.

Tarih :

Otto Bayer (1902-1982) 1937'de poliüretan köpüğü icat etmiştir. Küçük hacimlerde kimyasal maddelerin karıştırılmasının kuru köpük materyalleri yaratabileceği konusundaki temel fikrini araştırarak poliüretan köpüğü sentezlemeyi başardı.

Poliüretan, ayakkabı tabanlarından ve minderlerden endüstriyel kullanıma kadar farklı uygulamalar için de geliştirilmiştir. 1940'larda uçaklara ve 1979'da binalarda ısı yalıtımı olarak poliüretan köpük kullanılmaya başlandı.

Özellikleri

Isıl direnç

R-değeri ısı akışına karşı termal dirence verilen terimdir. Bir yalıtım ürününün R değeri ne kadar yüksek olursa yalıtım özellikleri o kadar etkili olur. Sprey poliüretan köpük, çeşitli yoğunluklarda ve hücre yapısında üretilmektedir. Düşük yoğunluklu köpüklere  açık hücreli SPK, daha yüksek yoğunluklu köpüklere Kapalı hücreli köpük denir.Isı yalıtımı uygulamalarında kullanılam SPK kapalı hücreli ve 40 densli üründür.

Sprey poliüretan köpük günümüzde hali hazırda en düşük ısı iletkenlik katsayısına sahip yalıtım ürünüdür. Geleneksel ısı yalıtım ürünlerine göre neredeyse yarı yarıya daha az ısı iletir ve uzun ömürlülük konusunda da gelenkesel ısı yalıtım ürünlerinden daha dayanıklıdır.

Sprey köpük yalıtımı, ısı transferinin üç şeklini de bloke eder:

İletken ısı transferi

Termal enerjinin bir maddeden daha yüksek sıcaklıktan daha düşük bir sıcaklık bölgesine akışı. Köpük termoset plastikler kısmen çok gevşek moleküler bağlara sahip olmasından dolayı iletken ısı transferini azaltır; Ek olarak, kapalı sprey köpüğünün hücreleri, açık hücreli köpük durumunda hava ile veya kapalı hücreli köpükte 245fa ile doldurulur.

Radyant ısı transferi

Işık biçimindeki ısı enerjisinin (alt tabaka görünür aralıkta parlayacak kadar sıcak olmadıkça genellikle IR), sıcak yüzeyler tarafından daha güçlü bir şekilde yayılır ve özellikle düşük IR yansıtıcılığı olan diğer malzemeler tarafından emilir (mat siyah kaplama düşünün) ). Radyant ısı transferi bir ortam gerektirmez. Sprey köpük yalıtımı gibi köpük yalıtım malzemeleri, çoğu katı malzeme gibi termal radyasyona kapalıdır.

Konvektif ısı transferi

Su,hava veya farklı etkenler  binanızın sıcaklığını düşüren veya yükselten etmenler söz konusu olmaktadır. Sprey poliüretan köpük ısı yalıtımı tamamiyle hava geçirimsiz bir alan oluştururak içeride kalmasını istediğiniz havayı içeride , dışarıda kalmasını istediğiniz havanın dışarıda kalmasına olanak sağlar.

Uygulamarı :

Paketleme uygulamaları

Sprey köpük, değerli kırılgan eşyaların nakliyesinde sıklıkla kullanılan çok özel bir ambalaj malzemesidir. Tasarlanmış ambalaj prensipleri heykelleri, vazoları, büyük fosilleri, lamba tabanlarını, büstleri, bilgisayarları, mobilyaları, avizeleri ve alışılmadık şekli olan diğer nesneleri korumak için tasarlanmıştır. Sıvı köpüğün, sıvı hacminin 30-60 katına kadar genişlemesi sayesinde, hemen hemen her boyutu, formu ve ağırlığı etkili bir şekilde korur.

Bina uygulamaları

Spreyman Sprey Poliüretan köpük eğitimli teknik ekipler tarafından uygulanır.

Sprey köpük yalıtımı cam elyafı gibi geleneksel ısı yalıtımı ürünlerine bir alternatiftir. İzosiyanat ve poliol reçineden oluşan iki bileşenli bir karışım, bir tabancanın ucunda bir araya gelir ve çatı aralarına, beton levhalara, duvar boşluklarına ,teraslara, temel-perdelere, soğuk hava depolarına vb. bitmiş bir boşluğa delinmiş deliklere püskürtürtme esası ile uygulanır.

Türleri

Sprey poliüretan köpük açık ve kapalı hücreli olmak üzere iki farklı çeşidi vardır.

Duvar boşluklarına açık hücreli sprey poliüretan köpük uygulanmaktadır.

Açık hücre yalıtımı elinizde ezilebilir ve kapalı hücreli poliüretan köpüğe göre daha düşük bir yalıtım değerine sahiptir. Bu sebeple uygulamaları kalın yapılır.Ancak söz konusu ses yalıtımı olduğunda açık hücreli poliüretan köpük daha efektiftir. Kapalı hücre dokunmaya karşı serttir ve her hava hücresi tamamen kapatılmıştır. Kapalı hücreli köpük daha yüksek bir ısı direncine sahip olamkla birlikte daha pahalı bir üründür.

Düşük Yoğunluklu Açık Hücreli Püskürtme Köpüğü.

Düşük yoğunluklu açık hücreli SPF yaygın olarak yarım kiloluk köpük olarak bilinir. Kurulum sırasında genişleyen ve karbon dioksit ile doldurulmuş küçük, açık hücreler oluşturan sünger benzeri bir görünüme sahip yarı sert bir malzemedir. Uygulama sırasında genleşme kabiliyeti nedeniyle çatlakları, kırıkları ve boşlukları doldurur ve hava sızdırmaz bir yalıtım oluşturmak için düzensiz yüzeylerde çok efektif bir üründür.

Orta yoğunluklu kapalı hücreli SPF'den farklı olarak, bir buhar bariyeri değildir. 6 cm veya daha fazla bir kalınlıkta uygulandığında, bir hava bariyeri görevi görür. Genellikle iç duvarlar için kullanılır, çünkü hava sızıntısını engelleyer ve iyi bir ses yalıtımı sağlar. Genellikle sadece iç mekan uygulamaları için önerilir.

Usta Kulübü